30 Kasım 2012 Cuma

C# Giriş Ders 1

Temel C# Konuları 1.(TextBox,Label ve Buton Kullanımı)
Merhaba arkadaşlar.Bu ilk konumuz olacak.Bir süre C# ile ilgili araçların kullanımdan bahsetmeye çalışacağım.Daha sonra C# ta yararlı ve öğretici uygulamalar yapacağız.Bugünkü konumuz TextBox ve buton kullanımı.

Textbox ve Buton C#'ın vazgeçilmez iki bileşenidir. Genelde Texbox içerisindeki veriyi butonla kontrol ederiz.Bunu örneklerle daha iyi anlayacaksınız.
Öncelikle visual studio açalım.Sırasıyla File-New-Project tıklayalım.

Daha sonra gelen ekranda Sol sekmede C# altında Windows'u seçelim ve sağ tarafta Windows Form Application'ı seçelim.

Burada Projemize bir isim verip nereye kaydedeceğimiz seçip OK tuşuna basalım.Şuan bulunduğumuz form projemizi şekillendireceğimiz yerdir.Bu form üzerine elemanlarımızı ToolBox üzerinden yerleştiririz.


Kullanacağımız bütün elemanlar ToolBox içindedir.Herhangi bir elemanı sürükleyerek yada çift tıklayarak formumuza ekleyebiliriz.Bu örneğimizde bir adet Textbox,bir adet Button ve bir adet Label kullanacağız.Bunları sayfamıza ekleyelim.Aşağıdaki gibi bir görünüm elde edeceğiz.


Şimdi yapmak istediğimizi anlatayım.Çok basit bir uygulama yapacağız.TextBox ' a girilen içeriği buttona basıldığı anda label'a yazacağız.Bunu yapmak için button1'e çift tıklayıp click özelliğine giriyoruz.Click'in anlamı butona basıldığı zaman içerisindeki kodları çalıştır olarak düşünebilirsiniz.Bunu ilerleyen derslerde daha detaylı bir şekilde yapacağız.Çift tıklayıp butonun içerisine girdik.Aşağıdaki gibi bir görüntü elde edeceğiz.


Bu ekran bizim kod kısmımız.Diğer taraf Desing kısmımızdı istediğimiz anda diğer tarafa geçebiliriz.Burada button1_Click'e ait iki tane süslü parantez var.Butona tıklanınca çalıştırmak istediğimiz kodları buraya yazacağız.Aşağıda yazdığım kodları oraya ekleyin.Buarada buarada yazdığım kodları kopyala yapıştır yoluyla almazsanız sizin açınızdan daha iyi olur kod yazmada alışkanlık kazanmış olursunuz.


label1.Text = textBox1.Text;

bu kodu ekledik ve yukarıdaki yeşil play düğmesinden programımızı çalıştırıyoruz.TextBox'a herhangi birşey yazın ve buton'a basın.TextBox'a yazmış olduğunuz yazının label1'e yazıldığını göreceksiniz.

Programı kısaca anlatmaya çalışacağım.TextBoxlar ve Label'lar her zaman string ifade tutar.Sayısal rakamlarda tutarlar ancak yinede içerisinde gösterebilmemiz için string'e çevirmemiz gerekir.Mesela bu örnekte TextBox'ın textine yazığımız ifayi label'ın textinde gördük.Yani text dediğimiz şey aslında görünen kısımdır.Yani bir elemanın içerisinde ne görmek istiyorsak onun text özelliğine yazarız.

Burada Butona basdığımız anda(Click Olayı) Textbox'ın içindeki veriyi alıp Label'ın Text'ine atıyor.Yani görünen kısmına atıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder